Śniadanie po francusku – muffiny w cynamonie

tumblr_inline_mts07w1adH1qj4npw

 

Jesteśmy już w domu, a praca się napiętrzyła i czeka. Z pomocą przyjdzie tu dobre śniadanie. Miałam ochotę na coś słodkiego i pomyślałam o francuskich tostach, z myśli na myśl doszło do tych francuskich muffinków pokrytych cynamonem. I jedno ważne spostrzeżenie – to bardzo prosty i szybki przepis 🙂

  •  & 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 & 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 tsp startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki masła, roztopionego

Na cynamonowy wierzch:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1/4 szklanki masła, roztopionego

Rozgrzej piekarnik do 175*C. W misce zmieszaj suche składniki na ciasto – mąkę, cukier, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową oraz sól. W drugiej mokre – jajko, mleko i masło. Połącz wszystkie składniki i zmieszaj tylko tyle, by składniki się  połączyły.

Natłuść formę do muffinów i zapełnij każdą dziurę do 2/3 wysokości. Piecz przez około 20 minut.

Kiedy muffinki są gotowe, pozwól im trochę ochłonąć, po czym główki zamocz w maśle, a następnie w mieszance cukru z cynamonem.

Smakuje genialnie ze świeżymi owocami.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s